Onsanity. Esprémer la intel·ligència col·lectiva.

Innovació. Aprèn dels millors.

1/ Per fi ho va veure algú que ho podia entendre.

Després de dos anys ensenyant el nostre sistema de consens en els entorns equivocats, un bon dia per fi ho vàrem mostrar a les persones que ho podien entendre. Ràpidament, una primera aplicació +[paper] ens va posar en contacte amb els clients, que més enllà de valorar-ho, ens van exigir algunes funcionalitats que a nosaltres mai se’ns haurien acudit, i que van acabar d’arrodonir el sistema de consens. Després vàren venir múltiples casos d’aplicació en l’àmbit de la salut. +[Paper]fin i tot un en l’àmbit de la salut sexual +[Paper]. Així va néixer Health Consensus, desenvolupat per Onsanity, inspirat en el mètode Delphi i millorat amb les funcions i els avantatges digitals.

2/ Breu història del consens

Varen passar 84 anys entre la publicació del teorema del jurat (Condorcet, 1875) i la primera aplicació formal de consens entre els experts (Helms i Rescher, 1959). Desenvolupat per la RAND + [Cas], el mètode Delphi és un sistema de predicció basat en l’agregació de les opinions d’experts. Condorcet afirmà que si cada membre d’un grup de votants tenia certa probabilitat de prendre una decisió correcta, la probabilitat que el vot del grup fos la decisió correcta augmentaria amb el nombre de membres del grup. Aquest senzill principi el van aplicar els investigadors de RAND per pronosticar l’impacte de la tecnologia sobre la guerra. El mètode Delphi va ser doncs fruit de l’encàrrec que va rebre RAND de la Força Aèria dels Estats Units. En el mètode Delphi, un grup d’experts de forma anònima responen a qüestionaris i reben retroalimentació sobre les resposta del altres participants. El procés es repeteix diverses vegades amb la intenció de determinar propostes consensuades.

3/ Real Time Delphi

A la imatge es mostra la pregunta final d’un procés de consulta Delphi sobre la prescripció per part de la infermera (PI), en el que ha pogut participar tot el col·lectiu de professionals de salut de Catalunya. Primer l’usuari vota a cegues i després de votar veu com queda el seu vot en relació al del conjunt dels participants. Si ho vol pot modificar el seu vot per tal de millorar el consens. El sistema genera automàticament i mostra diversos càlculs estadístics que poden ser consultats. A la part superior de la imatge es pot observar el bon nivell de consens a la pregunta sobre el nivell de millorar de la resolució del procés assistencial. La mediana té un valor de 5 i el rang interquartílic Q1 – Q3 és de 1 punt, amb Q3 = 6, el que equival a dir que en una escala de 6, el 75% dels vots estan situat entre el 5 i el 6. És interessant en aquest cas observar les diferències en el consens estratificat considerant els diversos grups de participants.
HealthConsensus és cost-efectiu, permet la participació de pocs o de molts usuaris i es pot fer servir de forma síncrona, per exemple en una reunió, o en un consulta massiva. S’aplica a:
– Presa de decisions. Tot i que la decisió al final la pren algú, és útil recollir tot el coneixement abans de triar.
– Establir prioritats. La diversitat d’interessos i sensibilitats pot fer difícil prioritzar en entorns complexos.
– Producció de coneixement: Quan el coneixement tàcit es troba repartir capil·larment entre diverses persones es pot convertir en coneixement explícit per consens.
– Predicció. El consens sobre escenaris futurs pot ajudar a avaluar els riscos i les oportunitats.
– Alineació col·lectiva. El consens sobre els objectius i els models pot millorar el rendiment de l’organització

4/ La capil·laritat del coneixement i la presa de decisions al sector de la salut

Onsanity s’ha especialitzat en el desenvolupament i l’aplicació de tècniques i mètodes facilitadors de la participació, que aprofiten la inclinació natural de les persones a contribuir. Les eines digitals i les metodologies d’Onsanity permeten processos a través dels quals els grups comparteixen preguntes, voten o participen en debats per elaborar projectes col·laboratius. Els processos de participació son mixtes, síncrons o asíncrons i combinen la contribució facilitada per la tecnologia, amb els mètodes utilitzats en la investigació en salut: el mètode Delphi, el panell d’experts i la conferència de consens.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Innovació. Aprèn dels millors.
“Prêt à porter” però fet a mida.

Que potser tornen els vestits i les sabates a mida? Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis. Som davant dels primers passos d’un nova era …

Innovació. Aprèn dels millors.
Unicef. “Internet of good things”

Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a …

Innovació. Aprèn dels millors.
Ideo. Tot comença per saber què és el que vens.

A Ideo, una de les empreses de disseny més influents del món[1], s’hi agrupen unes 600 persones, repartides per un desena d’oficines arreu del món. Les disciplines en les que treballa Ideo van des de les ciències del comportament fins a l’enginyeria del software, passant pels múltiples àmbits del disseny: …