Hackathon health. Com explota la innovació 

Innovació. Aprèn dels millors.
1/ Reunió intensiva per innovar

Deia la antropòloga Margaret Mead que  un petit grup de ciutadans reflexius i compromesos podia canviar el món. I afegia , de fet és el que sempre ha passat. La innovació és això, petits grups de persones intentant canviar l’ordre de les coses. I això és el que passa.
Imagineu que es reuneix un grup nombrós de persones amb perfils diferents: metges, infermeres, enginyers, programadors, dissenyadors, emprenedors, economistes, etc. Es tanquen durant 48 hores seguides a treballar, sense parar, en diversos projectes innovadors.  Llavors tot comença amb els professionals de salut exposant problemes, veritables necessitats de l’àmbit de la salut davant de tots els participants. Escoltades les propostes cadascun dels participants,  lliurement, s’apunta al projecte que més li interessa. Es formem grups i es posen a treballar en les diverses propostes que hagin trobat acollida.
El “retiro” dura fins que no s’han prototipat i exposat les solucions als diversos problemes que s’han plantejat. En aquest punt es poden afegir al hackathon inversors i empreses interessades.  Doncs  d’això en diuen els del MIT fer un “healthcare hackaton”. [1]

2/ Hacking a la salut

Un interessant article  del “International Journal of Technology Assessment in Health Care” “Less noise, more hacking[2] exposa la metodologia elaborada per un grup del MIT els darrers anys, “hacking a la salut per accelerar la innovació”.
Veiem un cas força conegut, el del Dr Santorino, un pediatra d’Uganda, en el seu pitch inicial d’un hackathon a Boston va exposar la seva visió sobre la problemàtica dels nadons amb dificultats per a respirar, i que necessiten reanimació. Pocs minuts després un enginyer, un emprenedor, i a un parell més de professionals ja s’havien unit al projecte del pediatra. Al cap de les 48 hores, el primer prototip de AIR, Augmented  Infant Resicitator estava funcionant i era presentat a potencials inversors. El Ressuscitador Infantil Augmentada (AIR) dóna informació quan es realitza reanimació de nounats, i redueix les morts neonatals per asfíxia i complicacions a causa de la prematuritat.
Aquest primer prototip és un magnífic exemple del que dóna de si un bon hackathon.

3/ Anem cap a un gran  Hackathon

El terme Hackathon es un neologisme que combina dos termes: “hack” que aquí caldria interpretar com innovació ràpida i “athon” que ve de marathon, per què es fa un llarg trajecte d’una tirada.
El valor potencial del hackathon està, en el fet que proporciona oportunitats perquè gent diversa es reuneixi i col·labori per a crear aliances a mig i llar termini, malgrat l’enfocament a curt termini de l’esdeveniment.  L’èxit eventual del hackathon no es manifesta fins més tard, quan es veu si l’exercici de creació de prototip ràpid, i les relacions personals han funcionat i la col·laboració entre els participants ha donat fruits
No fa gaire temps que es fan hackathons. Els hackathon son un tema del segle XXI.  El primer hackathon en salut es va fer al 2010 i des de llavors no ha parat. Cada vegada se’n fan més.  El MIT Hacking Medicine defineix el seu model i objectiu com: Infectar l’ecosistema, dinamitzar i ensenyar emprenedoria i estratègies digitals per afrontar i resoldre problemes de salut globals [3].
El “Hackathon de salut, a banda de la seva concentració en el temps es basa en aplicar tres principis bàsics;
– Posar el focus en problemes ben identificats,
– La pol·linització creuada de disciplines, i
– Iterar ràpidament en les idees.
El model, que barreja múltiples tècniques: design thinking i de open innovation en el fons el que diu és que es pot anar per feina i accelerar el treball conjunt multidisciplinari.
Els esforços per desenvolupar nous productes i serveis en l’àmbit de la salut son costosos i lents, i es necessiten noves estratègies i maneres de fer més eficients. Òbviament no totes les àrees de la salut són aptes pel hackathon, però pot ser una estratègia de gran utilitat per tal que les empreses de tecnologia es puguin aproximar de forma directa a les necessitats en l`àmbit de la salut.
L’èxit del Hacking en salut es basa en el fet que actua com a catalitzador de solucions. I la realitat és que n’han sortit noves companyies i el disseny de nous productes.
___________

[1] Healthcare Hackaton
[2] Less noise more hacking
[3] MIT Hacking Medicine

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Innovació. Aprèn dels millors.
“Prêt à porter” però fet a mida.

Que potser tornen els vestits i les sabates a mida? Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis. Som davant dels primers passos d’un nova era …

Innovació. Aprèn dels millors.
Unicef. “Internet of good things”

Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a …

Innovació. Aprèn dels millors.
Ideo. Tot comença per saber què és el que vens.

A Ideo, una de les empreses de disseny més influents del món[1], s’hi agrupen unes 600 persones, repartides per un desena d’oficines arreu del món. Les disciplines en les que treballa Ideo van des de les ciències del comportament fins a l’enginyeria del software, passant pels múltiples àmbits del disseny: …