Clínica Mayo. Participar en el mercat de la innovació.

Innovació. Aprèn dels millors.

Quanta tecnologia diríeu que disposa la CM? Doncs molta, compta amb molts invents propis, desenvolupats gràcies a la implicació dels seus professionals de salut. Necessitats que no estaven resoltes, i per les que ells han trobat una solució fent innovació. Per aquesta raó, la clínica Mayo, ofereix un premi de 50.000 $ a l’emprenedor que demostri que és capaç de portar al mercat una innovació tecnològica ja desenvolupada, assajada i validada a la pròpia Clínica Mayo.

1/ Consolidar la innovació

CM ha entès una qüestió bàsica i ben simple: la seva innovació, per estar consolidada ha de ser acceptada pel mercat. En poques paraules l’ha de poder difondre. Compartint la innovació, aquesta es consolida i es generen nous recursos i més reptes. Els recursos captats permeten a la fi, que els inventors disposin de més mitjans per a seguir treballant en la seva innovació.
El repte, doncs, per CM es completa quan la seva innovació es difon pel món. El premi a l’emprenedor, el defineixen com  el “repte de pensar en gran”. Aquesta iniciativa la gestionen a la vegada el Mayo Clinic Center for Innovation i la Mayo Clinic Ventures. El centre d’innovació hi posa el suport del punt de vista de definir bé i millorar el concepte, mentre que l’àrea “ventures”, que es pot traduir per emprenedoria, hi posa l’estratègia de negoci.

2/ Recursos per a la innovació

Pels que no coneixeu la dimensió de Clínica Mayo, veiem algunes dades: CM és una organització de salut “non profit” que opera als EEUU, i que al 2015 va atendre més de 1.300.000 pacients; un total de 64.000 empleats treballen a CM, directament o com a professionals aliats. La dimensió de la CM equival, en volum de professionals, a un 50% de tot el sistema de salut de Catalunya.
L’esforç que CM pot destinar a la recerca és molt important. Donat que és una institució que, tot i ser privada, no té ànim de lucre, aconsegueix dedicar l’equivalent al 6% del seu pressupost a la recerca i la innovació. Per fer una comparació, pensem que el pressupost públic total en recerca – innovació d’una regió europea amb prou feines arriba al 3%.
CM compta com hem dit amb un centre d’innovació, dedicat exclusivament a promoure i facilitar els reptes d’innovació a dins de l’organització. El centre compta  amb un equip multidisciplinari per a convertir les idees innovadores dels professionals de salut en solucions pràctiques, que els pacients entenguin millor i que, finalment, provoquen que s’enganxin més en la cura de la seva salut.  El centre disposa de metodologia per agafar les propostes i convertir-les en oportunitats. Refina gradualment els conceptes fins validar-los i convertir-los en models que es pugin escalar.

3/ Pensar en gran, començar per poc i moure’s ràpid.

La innovació tant sols es pot aprendre mitjançant la pràctica. El model de la CM es resumeix en aquest lema, “Pensar en gran, començar petit (anar per parts), i moure’s ràpid (anar per feina)”. El lema dóna títol al llibre[1], i aquests son alguns dels seus principis:

  • La innovació és una disciplina amb la seva pròpia estructura i lògica, i cada organització s’ha de fer el seu propi model d’innovació.
  • Els equips han de ser diversos. La diversitat és clau en l’èxit de la innovació. La diversitat s’ha de gestionar. I per cert, a l’ADN de la CM hi ha el consens com un principi bàsic.
  • Durat tot el procés d’innovació cal facilitar la creativitat
  • La innovació requereix un entorn propici. Recordeu que hem començat explicant el premi que convoquen per identificar i incorporar emprenedors.
  • S’ha d’implicar a tots els agents. Ningú que hi tingui res a veure pot quedar fora d’un procés d’innovació.
  • I finalment, però tot comença aquí: organitzem-nos al voltant de grans idees, de grans reptes. La innovació comença per plantejar un repte que s’ho mereixi.

_________
[1]  Ressenya del llibre

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Innovació. Aprèn dels millors.
“Prêt à porter” però fet a mida.

Que potser tornen els vestits i les sabates a mida? Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis. Som davant dels primers passos d’un nova era …

Innovació. Aprèn dels millors.
Unicef. “Internet of good things”

Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a …

Innovació. Aprèn dels millors.
Ideo. Tot comença per saber què és el que vens.

A Ideo, una de les empreses de disseny més influents del món[1], s’hi agrupen unes 600 persones, repartides per un desena d’oficines arreu del món. Les disciplines en les que treballa Ideo van des de les ciències del comportament fins a l’enginyeria del software, passant pels múltiples àmbits del disseny: …