Institut Karolinska. Amplificar al resposta del pacient

Innovació. Aprèn dels millors.
1/ Una noticia típica de la casa

Optolexia, empresa nascuda a l’Institut Karolinska, ha captat més de 5.000.000 d’€ per llençar, al mercat dels USA, una eina per a diagnosticar la dislèxia. L’eina rastreja els moviments oculars dels nens, per tal de trobar els primers indicis de dislèxia. El moviment dels ulls, registrat per una petita càmera, és analitzat amb algoritmes basats en dades clíniques de nens amb i sense dislèxia.
Optolexia, amb 14 empleats, i basada en la investigació de l’Institut Karolinska, ha iniciat la seva expansió internacional, després de l’èxit aconseguit al país. Aquesta és una típica noticia del IK Innovation, vinculat a l’Hospital Universitari Karolinska, que compta amb uns 15.000 empleats i 1.700 llits per a pacients, i està estretament associat amb l’Institut Karolinska, líder mundial d’investigació en salut.
A Suècia, un país de 9,5 milions d’habitants, el país d’Alfred Nobel, i ha un acord polític total sobre la importància de la inversió en la investigació mèdica. Segons Anders Lonnberg, coordinador del govern per a ciències de la vida, 1 hora de treball en ciències de la vida genera uns 150 € en el PIB, molt per sobre del 40 € de mitjana. “Si es vol mantenir l’estat de benestar s’ha d’apostar per sectors d’alt valor”

2/ La investigació ha d’arribar al mercat

Lilian Wikström, CEO de KI Innovations, diu que desenvolupar negoci és part natural de la investigació. El negoci no és un objectiu en si mateix, però sí un mitjà per a la capitalització dels resultats d’investigació en benefici dels pacients i la societat. A KI, diu Llilan, volem que els científics considerin el desenvolupament empresarial i la protecció de la propietat intel·lectual, com una part natural de la investigació.
L’Institut KI compta amb una àmplia experiència en la creació de negocis, a partir dels resultats d’investigació en ciències biològiques i de la salut. Això vol dir que a més de la recerca i del coneixement de la indústria, l’institut compta amb els contactes i les xarxes adequades.
Disposats a embarcar-se en un viatge empresarial? Aquesta és al primera pregunta que es fa als investigadors al IK. Si la resposta és positiva, es comença amb formació sobre creació d’empreses per a investigadors i professionals de la salut, que s’hauran d’implicar a fons en la seva idea de negoci. Desenvolupar un negoci, en general, vol dir iniciar el camí de la creació d’una empresa, i per fer-ho l’institut compta amb múltiples funcions de suport i amb els entrenadors en innovació empresarial, que donen consells sobre la manera d’avançar en àrees com: Potencial de mercat, propietat intel·lectual o compliment normatiu i qüestions legals, entre d’altres.
Tot comença però avaluant el potencial dels projectes. L’estratègia del IK consta de tres parts que, alhora representen fases del projecte: InReach, START i DRIVE.

3/ InReach. Potencial de mercat?

S’ha de començar per pensar en el resultat de la recerca en clau de projecte empresarial. No és fàcil, ja que la  investigació pensa de forma natural en termes d’article científic. Pensar en la recerca en clau empresarial, en productes i serveis situa la descoberta científica més a prop de traduir-se en beneficis per a la societat. I això és realment molt important.
La primera feina consisteix en identificar internament projectes amb potencial comercial, i ajudar els investigadors a intentar un enfoc de mercat. Es tracta d’un recorregut en que, no tenir èxit, no és perdre el temps, ja que els errors proporcionen noves perspectives en la investigació. S’observa que els investigadors que han passat pel procés de d’intentar comercialitzar fan millor la seva recerca.

4/ START. Verificació del potencial comercial

Per tal de comercialitzar amb èxit un projecte d’investigació, s’ha de pensar en anar més enllà dels resultats de laboratori i els mèrits acadèmics. Quan Innovacions KI entra en escena, es plantegen preguntes com:
– És aquest descobriment transformable en un producte o servei?
– La gent realment necessita aquest producte o servei i si és així, voldran pagar per això?
– Com és de gran és el mercat d’aquest producte o servei?
– Aquest producte o servei és utilitzable tal i com està?
Cal estar en condicions de respondre amb precisió aquestes preguntes, per assegurar el potencial comercial dels conceptes i les idees de negoci, basades en la recerca.  Els fons del govern de Suècia per a donar suport a la recerca es reparteixen en base a aquest criteri.
Per altra part, el desenvolupem de prototips bàsics és imprescindible per poder fer un diàleg pràctic amb els inversors i els grups d’interès. Al principi també es valora la viabilitat de protegir legalment el producte i es classifica per tal de determinar si és un fàrmac, una eina de diagnòstic o un dispositiu mèdic.
El programa START, pressiona contínuament per identificar les competències que es necessitaran per a optimitzar el resultat del projecte. Segons les circumstàncies i condicions específiques de cada projecte s’involucren experts externs i les preguntes segueixen:
– Quins requisits reglamentaris regeixen el producte?
– Qui es beneficia quan aquest producte o servei entra al mercat?
– Qui / què són els competidors?
– Quins són els avantatges d’aquest producte o servei en particular – en comparació amb els dels competidors?

5/ DRIVE. Aprofitament del potencial de mercat.

Quan s’ha definit bé el projecte a la fase anterior, i fins i tot s’ha fet alguna mena de prototip, comença la incubació a dins de IK Innovation.  Així doncs, els projectes que han passat amb èxit el programa START poden sol·licitar entrar al programa DRIVE-Innovation del procés d’incubació de KI.
Dins DRIVE-Innovations, KI segueix donant suport a la concreció del producte-servei posant el focus en el desenvolupament del negoci. Al projecte se li assigna un promotor de negoci del programa que compta amb l’experiència oportuna. Fa bàsicament dos feines:
– Ajudar els investigadors a refinar els models de negoci.
– Introdueix els desenvolupadors als associats pertinents, els compradors potencials, i els inversors.
Els emprenedors reben la formació a mida del que necessiten per a convertir el seu projecte en valor pel mercat. Des de com presentar bé el seu producte –servei, no amb criteri científic, sinó amb criteri d’utilitat pels pacients i/o pels inversors.
Des d’un punt de vista més operatiu, el programa dóna accés a espais d’oficina, sales de reunions i espais de trobada, menys habituals als laboratoris de recerca.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Innovació. Aprèn dels millors.
“Prêt à porter” però fet a mida.

Que potser tornen els vestits i les sabates a mida? Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis. Som davant dels primers passos d’un nova era …

Innovació. Aprèn dels millors.
Unicef. “Internet of good things”

Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a …

Innovació. Aprèn dels millors.
Ideo. Tot comença per saber què és el que vens.

A Ideo, una de les empreses de disseny més influents del món[1], s’hi agrupen unes 600 persones, repartides per un desena d’oficines arreu del món. Les disciplines en les que treballa Ideo van des de les ciències del comportament fins a l’enginyeria del software, passant pels múltiples àmbits del disseny: …