L’associació d’idees

Innovació. Aprèn dels millors.

Pensar en una idea ens pot portar a tenir-ne un altra? Doncs sí, segons Hume, el primer en parlar-ne, les idees no arriben a l’atzar, sino que segueixen un ordre o un patró, en el que s’hi combinen tres principis bàsics: semblança, contigüitat en temps o espai i causa-efecte.

Associar dos problemes en una mateixa acció a Walgreens.

Si totes les vacunes de la grip són exactament iguals, com podem fer que les persones prefereixin posar-se la seva vacuna contra la grip a una de les nostres farmàcies? Aquesta és la pregunta que es va fer Walgreens. La resposta va consistir en associar-se amb la Fundació de les Nacions Unides per fer un 2×1 singular. Cada vegada que algú es posa la vacuna contra la grip a Walgreens (get a shot), es dóna una vacuna a un nen d’un país en desenvolupament (give a shot). S’han connectat  dos problemes que s’ajuden l’un a l’altre, d’una banda promoure, entre la població, la importància de vacunar-se contra la grip, i de l’altre ajudar a les regions pobres del planeta. [Get a flu shot…]

Campanya antitabac del NHS

L’associació és una tècnica molt empreda en publicitat per establir un vincle mental entre un producte o un servei que es vol promocionar  i una qualitat que genera alguna mena de desig,  i/o sentiment positiu: salut, riquesa, família, seguretat, joventut, aventura, independència, amor, sexe , etc. L’associació pot funcionar també en sentit contrari, com la polèmica campanya antitabac del NHS. Malgrat que hi ha un cert debat sobre l’impacte dels missatges en clau negativa sobre la salut pública, segur que aquests anuncis fan que alguns usuaris deixin de fumar. [Smokefree at NHS]

ºAprenentatge per associació d’estimul resposta.

L’aprenentatge per associació d’estímuls-resposta el temim arrelat des de ben joves. Quan un bebè es troba malament,comença a plorar i un dels pares l’agafa per consolar-lo. El bebè aprèn a associar plorar amb ser agafat i, per tant, plorarà sempre que vulgui que l’agafin encara que no es trobi malament. El mateix concepte s’aplica quan es vol recordar quelcom, si s’associa amb un altra informació es reforça el record a la ment amb un link extra. Un experiment conegut: es mostra a dues persones la mateixa fotografia d’una cara, a una se li diu que que l’home fa de mestre i l’altra se li diu que el seu cognom és Mestre. Dos dies més tard, es torna a mostra la mateixa fotografia i es demana la paraula que l’acompanya. La persona  a la que se li va dir la professió de l’home, té moltes més probabilitats de recordar-la que no pas la persona que a qui se li va dir el cognom. La mateixa fotografia, la mateixa paraula, però diferent quantitat de record. [

Activar la memòria dels pacients amb demència

La memòria es construeix a través d’associacions, i una de les associacions més podereoses són les històries, els fets i els llocs; per això, recordem el que aprenem dels professors que posen exemples i anècdotes de la vida real, que podem associar amb alguna cosa que ja coneixem. Aquest és el vincle. L’altre element determinant de la memòria és la connexió entre el que recordem  i les emocions que s’hi associen. Una simple olor o una cançó pot extreure de la nostra memòria records intensíssims.
Aquests son els principis que guien l’us de Google Street View i bicicletes estàtiques que ajuden els malalts d’Alzheimer a recordar. Es projecta un carrer en una pantalla gran i corbada, situada davant la bicicleta d’exercici. Creat per la companyia Brighter, submergeix els pacients que viuen amb demència dins d’una rèplica virtual de carrers i  llocs que tenen un significat personal, amb l’esperança, d’activar el record d’algún moment.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Innovació. Aprèn dels millors.
“Prêt à porter” però fet a mida.

Que potser tornen els vestits i les sabates a mida? Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis. Som davant dels primers passos d’un nova era …

Innovació. Aprèn dels millors.
Unicef. “Internet of good things”

Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a …

Innovació. Aprèn dels millors.
Ideo. Tot comença per saber què és el que vens.

A Ideo, una de les empreses de disseny més influents del món[1], s’hi agrupen unes 600 persones, repartides per un desena d’oficines arreu del món. Les disciplines en les que treballa Ideo van des de les ciències del comportament fins a l’enginyeria del software, passant pels múltiples àmbits del disseny: …