“Prêt à porter” però fet a mida.

Innovació. Aprèn dels millors.
Que potser tornen els vestits i les sabates a mida?

Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis.

Som davant dels primers passos d’un nova era pel disseny i la creativitat? Potser si, i el que veiem són els primer signes, d’un punt d’inflexió definit per una combinació interessant entre disseny computacional, artesania, dades massives i intel·ligència artificial.  El disseny generatiu (1) i la fabricació 3D convergeixen per transformar el mercat.

 

Disseny i fabricació a mida com a servei industrialitzable.

Nike, el major fabricant de calçat i roba esportiva del món (34.000 milions de dòlars), ha d’estar  molt atén a les tendències perquè la seva supervivència, també depèn en bona part, d’aplicar les tecnologies oportunes en el moment adequat. La indústria no canviarà demà però, si comença a ser viable dissenyar i construir la sabatilla en funció de les necessitats de cada persona, llavors cal començar a provar i aprendre.

Si el futur de les sabates, la roba o els mobles, va per aquest camí, en primer lloc, els criteris agregats de l’ergonomia i el disseny industrial, donarien pas a un nou context de disseny, de fabricació i de servei, on les empreses haurien d’oferir resposta a l’experiència de cada usuari particular, començant per descobrir les seves necessitats úniques.

Els productes són la base dels serveis.

Però això és tant sols el principi, perquè més enllà de que la forma s’adapti a cada peu, hi ha materials que aprenen i sensors que recullen informació. Es confirma que els productes, en esdevenir vius i dinàmics, no són altra cosa que la base d’un servei cada vegada més sofisticat.

Com pot evolucionar aquesta simbiosi entre els productes, els usuaris i les firmes? Les sabates podran contribuir a la meva salut, per exemple mitigant eventualment el mal d’esquena? Per citar una possibilitat. Els subproductes i els “subserveis” que es deriven com a conseqüència del canvi de model de fabricació poden ser sorprenents.

Òbviament hi ha molts interrogants sobre com serà l’impacte a la indústria i com es podrà escalar aquest tipus d’oferta, però en tot cas les respostes tant sols es poden descobrir “hands on”.

(1) El disseny generatiu, definit de forma sintètica, es basa en imitar l’enfocament evolutiu del disseny a la natura. Les eines digitals permeten explorar innombrables permutacions possibles d’una solució, per acabar trobant en base a certs paràmetres, la millor opció. Amb les eines de disseny generatiu es poden crear milers d’opcions de disseny, i aprendre de cada iteració el que funciona bé i el que no, fins arribar a un disseny més eficaç.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Innovació. Aprèn dels millors.
Unicef. “Internet of good things”

Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a …

Innovació. Aprèn dels millors.
Ideo. Tot comença per saber què és el que vens.

A Ideo, una de les empreses de disseny més influents del món[1], s’hi agrupen unes 600 persones, repartides per un desena d’oficines arreu del món. Les disciplines en les que treballa Ideo van des de les ciències del comportament fins a l’enginyeria del software, passant pels múltiples àmbits del disseny: …

Innovació. Aprèn dels millors.
Psychometrics. Màrqueting de precisió

I Trump va guanyar contra pronòstic El triomf de Trump, a banda d’altres consideracions, podria significar, en part, la derrota dels serveis clàssics d’estadística, que no van saber pronosticar el resultat. La campanya que s’imposà a les eleccions al 2016 als US, està molt relacionada amb l’anàlisi de dades massives …