1/ Innovació que ve de lluny.

La història de Sant Joan de Deu, l’home que al segle XVI va crear l’ordre de Sant Joan de Deu, és ben singular. Després d’una vida moguda, de soldat a venedor ambulant, als 44 anys li arriba una forta inspiració religiosa. Primer el prenen per boig i passa un temps tancat a un hospital de l’època, com a boig. Avui en diríem experiència de l’usuari, perquè a l’hospital coneix com viuen els malalts i pidolaires, i medita sobre el tema. Imagineu-vos com devia ser un centre psiquiàtric al segle XVI. En sortir promet a la Marededéu dedicar la seva vida al servei dels malalts i comença a recollir pobres pels carrers de Granada. Quan mor al cap de 10 anys, sense saber-ho, ha creat un concepte innovador d’hospital. Un hospital fins llavors era un simple “contenidor” on deixar els malalts, sense cura addicional. Sant Joan de Deu al segle XVI comença a canviar aquest model.
Avui Sant Joan de Deu és una ordre religiosa que ha conservat la seva essència al llarg de 5 segles, 1.300 germans, 40.000 professionals i 8.000 voluntaris mantenen una colla d’hospitals repartits pels 5 continents.
Però passem del segle XVI al XXI, i parlem d’un dels seus hospitals, el que té l’ordre de Sant Joan de Deu a Barcelona, un dels millors hospitals pediàtrics d’Europa. Un hospital ric en iniciatives, com la que ara mateix té com a objectiu construir el que serà un dels centres d’oncologia pediàtrica més avançats del món. I aquest és tant sols un dels molts projectes que té Sant Joan de Deu.

2/ Com es plantegen la innovació a l’HSJD?

Som davant d’una organització de salut puntera i paradigmàtica en implantar innovació d’una manera sistemàtica. Dels més de 100 projectes d’innovació que han sorgit dins del propi centre, la meitat s’han dut endavant i en tenen 35 d’actius al mateix temps. L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, al 2009, va començar a crear el seu propi model d’innovació, que pivota al voltant d’un departament d’innovació minimalista, que proposa com a objectiu principal, donar sortida a les idees innovadores de tots els seus professionals, tant assistencials com no assistencials.  Els professionals de salut  son doncs el focus del model. El missatge intern és ben clar: “Si tens una idea endavant, t’ajudem a fer-la realitat”.

3/ L’Hospital l’epicentre de la innovació.

A SJD tenen clar que els hospitals són un marc idoni per a generar idees, i per aquest motiu promouen la innovació entre els seus propis professionals i els dóna suport. Els anima a dur a terme les seves idees, a patentar-les, a fer-ne un prototip i assajar-lo. L’hospital és el lloc en el que conflueixen i es viuen els canvis demogràfics i hàbits de vida de la societat, que comporten noves demandes al model assistencial. Els hospitals són el punt de trobada de les necessitats dels pacients, el coneixement, la recerca, la innovació i l’experiència i, per tant, són el marc idoni per generar idees i liderar els avenços en el món sanitari. Així de simple i així de clar.
El personal assistencial treballa en primera línia i pot detectar les necessitats més fàcilment. Els professionals de salut però, d’entrada no estan acostumats a innovar, perquè no parlen el llenguatge de la tecnologia o del disseny. Estan acostumats al llenguatge clínic i científic. És fan més articles científics que no pas patents o models d’utilitat. Aquest escenari és pot superar i l’Hospital Sant Joan de Déu s’ha convertit en el primer centre espanyol que ha plantejat i creat un procés de suport intern destinat a fer aflorar idees entre els seus professionals.

4/ Jugar és fàcil, innovar és complex.

Parem-nos un moment en una paraula, la paraula joc. Si parlem d’innovació en salut i per a nens, és la paraula clau.  Els nens juguen i juguen, i la  innovació en part també és jugar. Si s’han perdut les ganes i la capacitat per jugar, innovar es farà difícil. El pal joc, els gossos que contribueixen a que el nen que li costa de sortir del llit hagi de sortir per anar a passejar el gos. La nau espacial en la que entro a fer una ressonància. Si els nens poden entrar a l’hospital deixant-se caure per un tobogan hi aniran amb moltes més ganes. Desplaçar-se per un passadís seguint la via del tren sempre es un incentiu. Que les infermeres siguin unes pallasses, permet establir potser una relació de més confiança. No ens ho acabaríem pas.
Que el joc no ens confongui però, HSJD diu ben clar que la innovació és un procés diferent i complex. La innovació és per naturalesa una activitat amb molta incertesa. Una idea que prospera és la síntesi de moltes idees, i a HSJD han implantat la disciplina de la innovació  aplicant metodologies que combinen disseny, tecnologia i gestió avançada. Això és el que fem en els nostre curs de forma sistemàtica.

5/ Diversitat de la innovació

Els projectes d’innovació que HSJD ha implementat són de tanta diversitat com ho són el serveis assistencials que ofereixen.

  • Telemedicina que en diagnòstics de retinopatia greu en nens prematurs permet treballar plegats a 5 hospitals de Catalunya.
  • Ajudar a un fabricant de motxilles a fer dissenys que van molt millor per les esquenes dels nens.
  • Creació d’un dispositiu per a mesurar amb precisió la desviació ocular (estrabisme), un trastorn que afecta entre un 3 i un 4% de la població i que pot conduir com sabeu a un dèficit visual de l’ull desviat si no es diagnostica a temps.
  • Membranes de nano fibres no teixides per l’alliberament local de principis actius per al tractament local del llit quirúrgic després de la cirurgia d’extirpació de tumors.

I així fins a 100 projectes.
HSJD entén la innovació d’una manera àmplia i holística. Que vol dir això? Doncs que la innovació no és una simple qüestió lineal, d’un oficina de transferència. El valor de la innovació va molt més enllà de la comercialització o la transferència dels productes que surten del laboratori. Es tracta de crear una nova cultura al sí de l’organització. L’hospital líquid és un concepte més ampli que en un moment donat ha servit per a emmarcar la necessitat d’innovar.
Des de Sant Joan de Deu es treballa en projectes en tots els camps,

  • Organitzativa – assistencial
  • Productes farmacèutics
  • Materials i dispositius
  • Biotecnologia i diagnòstic molecular
  • TIC’s i salut

Sempre per a millorar l’experiència dels pacients, la salut de la població i disminuir el cost per càpita dels serveis de salut.

6/ Resultats

Els resultats demostren que la innovació té molts avantatges: HSJD ha col·laborat amb més de 100 empreses, nacionals i internacionals, del sector de la salut i d’altres sectors de l’economia. S’han creat 3 empreses i s’han fet 20 patents entre nacionals i internacionals.
És molt important saber que L’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona està agermanat amb el que té l’ordre a Sierra Leone. Situat a Mabesseneh, una zona rural a l’interior del país africà, atén una població de 70.000 habitants. Barcelona proporciona diverses ajudes per dur a terme programes i intercanvien coneixements i formació.

1 Comment

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada