1/ Innovar ens situacions límit,

Libèria, en guerra civil fins al 2003, comença el segle XXI en la més absoluta misèria, i al damunt entre el 2014 i 2015, pateix una epidèmia d’Èbola terrible que deixà 5.000 morts i molts orfes. Per fer-nos una idea general, al 2014, Libèria compta amb 1 metge per cada 100.000 habitants. Toca a 50 vegades més habitants per metge dels que recomana la OMS com a límit inferior. Uns equipaments sanitaris sota mínims, gairebé la meitat sense electricitat i més d’un 10 % sense aigua corrent.
En aquest context neix Last Mile Health[1] (LMH), una ONG que aconseguirà fer arribar serveis de salut a zones remotes i de difícil accés. LMH es basa en una estructura de Treballadors de Salut (TS), persones del propi país als que LMH ha entrenat per la feina. L’entrenament ha estat intensiu i molt pràctic, ha durat 12 mesos i cobreix els àmbits de: Salut comunitària i vigilància de la salut, maternal i neonatals, salut dels nens i salut dels adults.
El procés de selecció dels Treballadors de Salut és  acurat i compta amb períodes de prova i practiques sobre el terreny. Cada TS disposa d’un equip bàsic de cura que inclou: eines  de diagnòstic i medicaments bàsics. La retribució d’un TS de LMH es basa en el seu rendiment i en l’eficiència del seu treball.
En definitiva LMH fa que la salut arribi als racons més llunyans del territori, on molts dels pacients servits no ha tingut mai a la vida accés a cap servei de salut ni han vist mai a cap professional.

2/ Sense demanar permís

D’on ha sortit LMH? El Dr. Raj Panjabi, nascut a Libèria, fugí de la guerra i s’educà als USA, però va tornar, per treballar pel seu país.  Quan es va casar, ell i la seva dona en lloc de regals de casament van demanar als seus amics que donessin suport econòmic al que seria el seu primer projecte a Libèria. Així, al 2007 van crear Tiyatien Health, que vol dir Justícia en la salut. El seu primer programa era HIV i al 2012 es van convertir en LMH que començà a operar a una de les regions més remotes, Konobo. El paper de LMH en la crisis de l’èvola de 2014 va ser molt significatiu.
LMH amb una despesa d’un 8 milions de dòlars, que capta per diverses vies,  arriba a atendre a una població de gairebé 60.000 persones. Això vol dir que la despesa per usuari és de poc més de 130 $.
LMH ha sabut mantenir una bona relació, i de col·laboració, amb el govern. El lideratge de la presidenta Ellen Johnson sens dubte hi ha influït, perquè en un país en vies de desenvolupament, i sortit d’una guerra civil, no és una tasca fàcil d’aconseguir alinear a tots els stackholders.

3/ Dissenyant un nou model de serveis d’atenció

LMH vol institucionalitzar la figura dels seus Treballadors de Salut i que formin part del sistema nacional de salut del país. Es tracta de formalitzar que els TS puguin dispensar certs medicaments i realitzar certes proves diagnòstiques. De fet a la llum d l’experiència del LMH el govern preveu crear més de 4000 places de TS i arribar a servir en una primera etapa a una població de 1,2 milions de persones.
Les claus de l’èxit del model a banda del procés de selecció dels candidats, entrenar-los, equipar-los bé i retribuir pel treball, es fonamenta en una bona gestió. A banda de la supervisió clínica i ha un seguiment de la gestió, ja que els TS reporten diàriament amb dades de la seva activitat.  Una infermera experta en salut comunitària s’encarrega de supervisar la tasca dels treballadors de salut i de proveir-los de medicaments i recursos de forma regular, i optimitzant els stocks.
A LMH han creat un codi cultural de l’organització en el que han participat tots els treballadors. Alguns dels seus principis son prou il·lustratius:
– Priorització del pacient
– Esforç per seguir la innovació abans que les simple millores incrementals
– Aprenentatge col·lectiu
– Humilitat
– Oberts a les critiques
– Us de dades i l’evidència
– i fer lo impossible possible …
Això son principis, i a Libèria. Una fortíssima cultura comunitària de pertinència, de participació, de propietat, i fins i tot, de compartir victòries i errors.

_________

[1]  Last Mail Health

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada