1/ Les xarxes socials ocupen un nou espai.

Les xarxes socials són els nous espais públics virtuals. en els que iniciatives com Facebook, Linkedin o Twitter ofereixen una creixent diversitat d’opcions de comunicació, d’informació i de visibilitat. En aquest nou territori s’utilitza un sistema de coordenades completament nou, en el que les fronteres i els filtres els posa el propi usuari, acceptant o bloquejant persones, i l’escala del temps és a la vegada síncrona i asíncrona.
Les xarxes socials son simples eines i, com a tals, ens aporten valor si les fem servir, i encara que no ho sembli tenen molt en comú amb la vida social “analògica”: saber estar, saber socialitzar, connectar amb gent nova, ser oportú, tenir coses interessants a explicar, oferir coneixements útils, ajudar els altres, etc.
Aquestes xarxes, tenen dos característiques clau:
– El contingut l’aporten els usuaris, els quals indirectament guien el disseny del sistema tècnic que suporta la xarxa social.
– Els propietaris fan negoci amb la informació promocionada (publicitat) i oferint servies premium als diversos tipus d’usuaris.
Per altra part, les enormes quantitats de dades personals que bolquem en aquest llocs, en fer-los servir, constitueixen un recurs potentíssim per que ens facin màrqueting directe.
Cal ser conscients que el 1% dels addictes a Linkedin són responsables del 26% de tot el trànsit, l’usuari mitjà hi passa 7 minuts i mig, i el 25% de totes les visites a perfils són de companys de feina.

2/ Linkedin, un aparador professional sofisticat i complex

Entre totes les eines digitals per a fer “vida social” en la que hi ha més soroll és Facebook, la gent hi explica la seva vida i xafardeja sobre la dels altres. Linkedin però, que originalment es va dissenyar com a eina per a cerca de llocs de treball, s’ha convertit en un espai excepcional per potenciar la reputació professional. Algú va dir que en el context professional el que comptava era tenir coneixements útils i contactes interessants. Bé, doncs el plantejament de Linkedin és, en essència, intentar unir en un únic espai, aquest dos elements: coneixements i contactes.
Linkedin, que va començar al 2003 com una senzilla aplicació Java, és avui provablement la xarxa professional més gran del món[1]. El sistema tècnic està format per més de mil serveis que componen l’aplicació i que es gestionen de forma independent amb un equip de desenvolupament propi, que el fa evolucionar constantment amb noves funcions. No és un entorn fàcil d’administrar, ja que els serveis depenen els uns dels altres, de manera que els canvis en un servei obliguen a dotzenes de serveis a actualitzar-se simultàniament. Tota aquesta complexitat tècnica però, s’orienta a que l’usuari obtingui un major rendiment i s’enganxi més i més a la plataforma.

3/ Vols que les persones i la informació que t’interessen et trobin?

Linkedin es pot fer servir, com si fos Facebook, per enumerar totes les coses que un fa, però això potser no és el més intel·ligent. La missió del teu perfil i de la teva activitat a Linkedin és més aviat construir una mena de marc del que t’agrada, de manera que el que vols fer i el que t’interessa, et puguin descobrir. Ja sigui una feina, per la que algú vol trobar candidats, o la darrera tendència important en el teu àmbit. La idea de que és, la informació que t’interessa, la que et troba a tu és clau a la xarxa social. Això suposa que el teu comportament social va encaminat a construir un perfil eficient. El comportament és raonable que sigui diferent a cada xarxa social, depenent de quina utilitat li dones i quin tipus d’usuaris hi tens.

4/ Gestió de les funcionalitats de Linkedin.

Una de les funcions potser més elementals de Linkedin és la de fer de targeta de visita. Les de cartró són efímeres i s’acaben perdent, mentre que difícilment es perd una connexió de Linkedin. La targeta professional s’associa a la presentació formal amb una persona, i Linkedin pot reemplaçar una introducció presencial. Malgrat que un servei premium amb funcionalitats avançades pot ser més productiu, hi ha moltes eines lliures que permeten treure molt profit a l’eina.
Hi ha empreses que tenen Linkedin com al seu canal principal per a fer prospectes i vendes. La primera cosa que fan al matí alguns comercials, depenen del sector en que treballen, és obrir Línkedin i mirar totes les canyes que tenen parades per veure qui ha picat. Les històries d’èxit comercial associades a Linkedin cada vegada són més nombroses. No és una tasca fàcil, és més una marató que un esprint, i l’art de la prospecció i de la venda “suau” a Linkedin es basa en oferir informació valuosa periòdicament, sent generós i a la vegada astut.
S’ha d’aprendre a surfejar pel contingut, descartant molt ràpidament el contingut que no interessa i seguint els usuaris i grups que aportin valor: coneixement i contactes.
__________
[1] Adquirida que Microsoft per 26.200 milions de dòlars.

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada