Pensar en una idea ens pot portar a tenir-ne un altra? Doncs sí, segons Hume, el primer en parlar-ne, les idees no arriben a l’atzar, sino que segueixen un ordre o un patró, en el que s’hi combinen tres principis bàsics: semblança, contigüitat en temps o espai i causa-efecte.

Associar dos problemes en una mateixa acció a Walgreens.

Si totes les vacunes de la grip són exactament iguals, com podem fer que les persones prefereixin posar-se la seva vacuna contra la grip a una de les nostres farmàcies? Aquesta és la pregunta que es va fer Walgreens. La resposta va consistir en associar-se amb la Fundació de les Nacions Unides per fer un 2×1 singular. Cada vegada que algú es posa la vacuna contra la grip a Walgreens (get a shot), es dóna una vacuna a un nen d’un país en desenvolupament (give a shot). S’han connectat  dos problemes que s’ajuden l’un a l’altre, d’una banda promoure, entre la població, la importància de vacunar-se contra la grip, i de l’altre ajudar a les regions pobres del planeta. [Get a flu shot…]

Campanya antitabac del NHS

L’associació és una tècnica molt empreda en publicitat per establir un vincle mental entre un producte o un servei que es vol promocionar  i una qualitat que genera alguna mena de desig,  i/o sentiment positiu: salut, riquesa, família, seguretat, joventut, aventura, independència, amor, sexe , etc. L’associació pot funcionar també en sentit contrari, com la polèmica campanya antitabac del NHS. Malgrat que hi ha un cert debat sobre l’impacte dels missatges en clau negativa sobre la salut pública, segur que aquests anuncis fan que alguns usuaris deixin de fumar. [Smokefree at NHS]

ºAprenentatge per associació d’estimul resposta.

L’aprenentatge per associació d’estímuls-resposta el temim arrelat des de ben joves. Quan un bebè es troba malament,comença a plorar i un dels pares l’agafa per consolar-lo. El bebè aprèn a associar plorar amb ser agafat i, per tant, plorarà sempre que vulgui que l’agafin encara que no es trobi malament. El mateix concepte s’aplica quan es vol recordar quelcom, si s’associa amb un altra informació es reforça el record a la ment amb un link extra. Un experiment conegut: es mostra a dues persones la mateixa fotografia d’una cara, a una se li diu que que l’home fa de mestre i l’altra se li diu que el seu cognom és Mestre. Dos dies més tard, es torna a mostra la mateixa fotografia i es demana la paraula que l’acompanya. La persona  a la que se li va dir la professió de l’home, té moltes més probabilitats de recordar-la que no pas la persona que a qui se li va dir el cognom. La mateixa fotografia, la mateixa paraula, però diferent quantitat de record. [

Activar la memòria dels pacients amb demència

La memòria es construeix a través d’associacions, i una de les associacions més podereoses són les històries, els fets i els llocs; per això, recordem el que aprenem dels professors que posen exemples i anècdotes de la vida real, que podem associar amb alguna cosa que ja coneixem. Aquest és el vincle. L’altre element determinant de la memòria és la connexió entre el que recordem  i les emocions que s’hi associen. Una simple olor o una cançó pot extreure de la nostra memòria records intensíssims.
Aquests son els principis que guien l’us de Google Street View i bicicletes estàtiques que ajuden els malalts d’Alzheimer a recordar. Es projecta un carrer en una pantalla gran i corbada, situada davant la bicicleta d’exercici. Creat per la companyia Brighter, submergeix els pacients que viuen amb demència dins d’una rèplica virtual de carrers i  llocs que tenen un significat personal, amb l’esperança, d’activar el record d’algún moment.

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada