Unicef destaca entre les Onegés que treballen per ajudar, arreu del món, als infants que pateixen situacions de risc. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) és present a gairebé a tots els països del  món des de la seva creació al 1946, i ha ajudat a salvar més vides de nens que qualsevol altra organització humanitària. Assistència sanitària, aigua potable, millora de la nutrició, accés a l’educació o ajuda d’emergència són algunes de les diverses activitats que Unicef realitza. Un indicador importat d’Unicef és que el 90% dels recursos recaptats van als nens, un 7% a captar més fons i solament un 3% constitueixen les despeses d’administració.

L’acció d’Unicef vista des de la innovació i la recerca

Qué tenen en comú els reptes que afronten aquestes organitzacions, amb qualsevol altre sector d’activitat? Doncs la necessitat d’innovar i fer recerca per a descobrir les millors i més eficients fórmules per ajudar els seus usuaris. En el cas de les Onegés que lluiten sobre el terreny contra la pobresa, l’evidencia obtinguda a través de la recerca és un recurs imprescindible tant per a validar com per a focalitzar les accions. La tasca de recerca associada a la seva acció converteix de fet Unicef en una font de coneixement única per ajudar als governs i altres institucions a actuar de la forma més convenient.
El treball de camp que fa Unicef és una font continua de dades, tant dels escenaris de risc en els que treballen, com de les oportunitats per a  iniciatives innovadores.  Els múltiples problemes que afecten els nens, es manifesten de manera diferent segons el territori, i les intervencions, per tal de ser efectives han de tractar tant les necessitats immediates com les causes dels riscos i dels problemes. Les arrels dels problemes tant sols es poden descobrir mitjançant l’aplicació sistemàtica i continuada d’un programa de recerca. Prioritzar les millors intervencions de prevenció o de resposta possibles s’ha de basar en l’evidència obtinguda gràcies a l’anàlisi acurada de totes les fonts d’informació.

Perquè és importat dissenyar per a les dones?

Un dels centenars de projectes d’innovació i de recerca que hi ha en marxa a Unicef, té coma a target les noies a països de l’Àfrica. Es tracta de la iniciativa Internet of Good Things. En el disseny centrat en l’usuari d’aplicacions mòbils, per Unicef, és molt important  diferenciar les proves amb dones i homes, ja que en segons quines zones, els usuaris femenins sovint tendeixen a tenir nivells més baixos d’alfabetització i confiança tècnica que els homes. A l’Àfrica oriental i meridional créixer com una nena és una experiència profundament diferent a créixer com un nen. Les dones i les nenes s’enfronten a enormes barreres per participar en la vida pública a causa dels costums culturals i nivells més baixos d’educació.  Aquest tractament diferenciat segons el sexe és especialment greu durant l’adolescència, quan moltes noies s’enfronten a la perspectiva del matrimoni, sovint abans dels 18 anys, l’embaràs prematur i un elevat risc de transmissió del VIH. El risc que una nena abandoni l’escola és elevat, i minvarà molt les seves oportunitats a la vida. Menys educació implica menys mesures de prevenció de malalties, com ara vacunes o mosquiteres o simplement no saber seguir les instruccions dels tractaments o de les condicions d’higiene i de sanejament.

El programa IoGT (Internet of Good Things” pretén donar accés a la informació i al coneixement a aquestes adolescents per que agafin consciència dels seus drets i aprenguin sobre temes com VIH, el sexe segur o la violència de gènere.

Hi ha tants reptes que ni ens els imaginem

Els problemes amb els que s’enfronten les Onegés són ben diferents de les necessitats quotidianes que es tenen als països desenvolupats.

  • Quina eficiència real tenen els aliments enriquits quan es tracta de contrarestar deficiències nutricionals?
  • Quins alternatives hi ha a la detenció policial de menors que infringeixen la llei a països pobres?
  • Com es pot reduir de la mortalitat materna i de nounats?
  • Com es pot motivar a les persones per a prevenir la propagació de l’èbola?
  • Com es pot gestionar l’ajuda a nens amb discapacitats a països pobres?
  • Què es pot fer per evitar que els nens no abandonin l’escola abans d’hora?

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada