Que potser tornen els vestits i les sabates a mida?

Flyprint, de NIKE, és  una incursió innovadora en la impressió 3D de sabatilles esportives. S’ho val reflexionar en aquest tipus d’iniciatives perquè  poden ser premonitòries de canvis significatius en els productes i en els serveis.

Som davant dels primers passos d’un nova era pel disseny i la creativitat? Potser si, i el que veiem són els primer signes, d’un punt d’inflexió definit per una combinació interessant entre disseny computacional, artesania, dades massives i intel·ligència artificial.  El disseny generatiu (1) i la fabricació 3D convergeixen per transformar el mercat.

 

Disseny i fabricació a mida com a servei industrialitzable.

Nike, el major fabricant de calçat i roba esportiva del món (34.000 milions de dòlars), ha d’estar  molt atén a les tendències perquè la seva supervivència, també depèn en bona part, d’aplicar les tecnologies oportunes en el moment adequat. La indústria no canviarà demà però, si comença a ser viable dissenyar i construir la sabatilla en funció de les necessitats de cada persona, llavors cal començar a provar i aprendre.

Si el futur de les sabates, la roba o els mobles, va per aquest camí, en primer lloc, els criteris agregats de l’ergonomia i el disseny industrial, donarien pas a un nou context de disseny, de fabricació i de servei, on les empreses haurien d’oferir resposta a l’experiència de cada usuari particular, començant per descobrir les seves necessitats úniques.

Els productes són la base dels serveis.

Però això és tant sols el principi, perquè més enllà de que la forma s’adapti a cada peu, hi ha materials que aprenen i sensors que recullen informació. Es confirma que els productes, en esdevenir vius i dinàmics, no són altra cosa que la base d’un servei cada vegada més sofisticat.

Com pot evolucionar aquesta simbiosi entre els productes, els usuaris i les firmes? Les sabates podran contribuir a la meva salut, per exemple mitigant eventualment el mal d’esquena? Per citar una possibilitat. Els subproductes i els “subserveis” que es deriven com a conseqüència del canvi de model de fabricació poden ser sorprenents.

Òbviament hi ha molts interrogants sobre com serà l’impacte a la indústria i com es podrà escalar aquest tipus d’oferta, però en tot cas les respostes tant sols es poden descobrir “hands on”.

(1) El disseny generatiu, definit de forma sintètica, es basa en imitar l’enfocament evolutiu del disseny a la natura. Les eines digitals permeten explorar innombrables permutacions possibles d’una solució, per acabar trobant en base a certs paràmetres, la millor opció. Amb les eines de disseny generatiu es poden crear milers d’opcions de disseny, i aprendre de cada iteració el que funciona bé i el que no, fins arribar a un disseny més eficaç.

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada