No sembla pas que anem cap a un món de màquines governat per una ma negra, sinó tot al contrari, cap a una societat més humana, com a conseqüència, en bona part, de l’esclat de la intel·ligència col·lectiva, facilitada per la tecnologia digital.[1] La imperfecció dels sistemes dissenyats i construits pels humans, no va a més, i disminueix, al menys en termes relatius a mesura que el món augmenta la seva complexitat gràcies a majors nivells de col.laboració. La col·laboració requereix mecanismes de participació que permetin una implicació conscient en la coproducció dels serveis i dels productes i en la presa de decisions compartides

Al mon hi ha uns 200 milions d’empreses, de les quals més del 90 % son independents i ocupen aproximadament al 60% de les persones que treballen. L’altre 10% de les empreses son les grans, 20 milions, i tenen l’altre 40% dels empleats. Els governs del mon, excepte el xinès que és un planeta a part, pinten relativament poc en una economia que segueix la seva pròpia lògica. Ja fa temps que aquest potencial emprenedor està redissenyant el món de nou, i per fer-lo millor. És la gent que treballa, la que realment crea i construieix el nou ordre mundial, basat en la lliure participació de tothom. La rotació en les posicions de les primeres empreses “grans” del món mai havia sigut tant ràpida. Apple, Google, Facebook, Tesla, no hi eren ni se les esperava, i ara podrien comprar tots els bancs que volguéssin. Les oportunitats es multipliquen cada dia i si Marx aixequés el cap, potser es faria emprenedor.


[1] A la UPC, vam descobrir que podiema aplicar recursos digitals a la creació d’eines de consens per tal de facilitar els processos participatius. Vegeu Monguet, J.; Ferruzca, M.; Gutiérrez et al. (2010). “Vector consensus: decision making for collaborative innovation communities”. A: International Conference on ENTERprise Information Systems (p. 218-227). Octubre de 2010. Berlín, Heidelberg: Springer.

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada