Cabina en la qual es feien observacions i els mesuraments de les relacions sexuals entre els voluntaris. La sèrie, que recrea la vida de la parella integrada per Virginia Johnson i William Masters entre els anys cinquanta i setanta, és un cas interessant i distret que té una possible lectura atenent el procés de recerca-innovació que segueixen.
( Fotograma de la sèrie Masters of Sex

Aquest és un bon cas per il·lustrar el cicle explorar-construir-experimentar. Masters & Johnson són considerats els pares de la revolució sexual dels anys setanta del segle passat. Situem-nos als anys seixanta als Estats Units: el sexe és un tabú, i no solament en aquell país, i això suscita la curiositat científica d’un metge, en Masters, i d’una psicòloga, la Johnson. No sembla fàcil plantejar experiments empírics sobre el sexe: ni la societat hi està preparada, ni saben per on començar. Tot el que Masters & Johnson van fer constitueix un bon exemple de les tres fases realitzades cíclicament.  L’aplicació del model exploració-construcció-experimentació al cas Masters & Johnson ajuda a entendre el cas com a procés de recerca-innovació.

Formulari de suport al disseny de la recerca-innovació.
Exploració  
La recerca exploratòria consisteix, en primer lloc, a plantejar quines preguntes-hipòtesis tenen sentit: per exemple, descriure de forma científica com funciona el sexe, des del punt de vista estrictament fisiològic. Hi ha coneixement tàcit, bàsicament l’experiència dels propis investigadors. S’observa el nivell de secretisme que hi ha al voltant de tot el que soni a sexualitat. 1.EXPERIÈNCIA. Experiència sexual pròpia, i observació del grau de secretisme en tot el que està relacionat amb el sexe. És un camp amb molt per descobrir. Molta gent té disfuncions sexuals. 2. CREATIVITAT  Com es podria fer per investigar científicament com és el sexe?  El sexe podria estar relacionat amb altres qüestions. Saber com funciona el sexe podria implicar millor sexe.
Construcció  
Una vegada explorat el tema, cal pensar a actuar. Caldrà construir dispositius de mesurament de les relacions sexuals, l’entorn per dur a terme els experiments i pensar bé l’estratègia per fer proves amb subjectes. Les aportacions al coneixement de la sexualitat de Masters & Johnson no haurien estat possibles sense l’assaig de diversos models de cabines, càmeres de filmació i protocols per tenir sexe. No és difícil d’imaginar les dificultats i, fins i tot, el risc personal que van haver d’afrontar. 3. PREGUNTA Com funciona el sexe des del punt de vista fisiològic? Com es poden resoldre les disfuncions sexuals? 4. PROTOTIP Construcció del laboratori, els instruments i els protocols necessaris per a mesurar el comportament dels individus mentre practiquen sexe.
Experimentació  
Després de la recerca exploratòria i de construir recursos i protocols, ve la recerca experimental. Una hipòtesi possible, per exemple, és que l’orgasme és diferent en homes i dones. Una predicció pot ser que la satisfacció de la parella en les relacions sexuals pot dependre del fet que hi hagi una bona sincronia entre els partners. Per provar les prediccions, cal captar voluntaris, els quals han d’estar disposats a mantenir relacions mentre són observats, i mesurar les seves constants. 5. HIPÒTESI L’entrenament i el coneixement sobre el sexe millorarà l’experiència sexual. 6. PREDICCIÓ La satisfacció de la relació sexual en una parella dependrà, en part, del grau de sincronització en l’obtenció del clímax. 7. VALIDACIÓ Observar les parelles mentre mantenen relacions sexuals, mesurar les seves constants i entrevistar-les.

No semblava fàcil, però ho varen fer i se’n van sortir raonablement bé.

Write A Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada